Skip to content Skip to footer

S.C. ELCOMSAT SERV SRL

J04/1602/1993, RO 4787071

Sediu: Dărmănești, strada Energiei, nr. 15, jud. Bacău

Punct de lucru: Dărmănești, str. Luncii 61 A, jud. Bacău

facebook.com/catina.darmanesti

Tel. 0745 546411 ing. Șerbu Valeria

PLANTATIE CATINA DARMANESTI

         Plantatia de catina a fost infiintata in anul 2014. Este situata in oras Darmanesti, str. Luncii 61 A, in lunca raului Trotus.

         Butasii sunt din soiuri omologate Mara, Clara si ca polenizator soiul Andros.

         Configuratia terenului ne-a aratat ca schema de plantare cea mai avantajoasa este cu masculi plantati intercalat in chin-conz (un rand femele, al doilea rand 5 femele, un mascul…)

Arbustul de catina rodeste pe lastari de 2 ani. Pentru a avea recolta in fiecare an, am ales sa impartim plantatia si sa culegem jumatate intr-un an si cealalta jumatate anul urmator.

         Recoltarea presupune taierea crengilor cu fructe coapte, introducerea lor in lazi si congelarea in tunelul de congelare  la -30°C pentru 24 ore. Acest procedeu garanteaza oprirea proceselor naturale de degradare ale fructului.

          Urmeaza operatiunea de scuturare a fructelor de pe crengi, depozitarea lor in cutii de aproximativ 20 kg si pastrarea la congelator la -20°C pana la procesare sau ambalare in pungi de 1 Kg.

         Detinem hala dotata cu echipamente proprii de congelare rapida la – 30°C si de depozitare la -20°C, laborator de procesare si camera refrigerare la 2 – 5°C.

Produse din catina

         Fructul de catina este o polivitamina naturala ce contine vitamina C de 2 ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, D, E, K, P, F. Mai contine polifenoli si flavonoide cu rol antioxidant, caroten, licopen si multe alte substante cu rol benefic asupra organismului.

  1. Suc de catina

Se obtine prin presarea la rece a fructelor de catina dupa ce acestea au fost decongelate si spalate. Se foloseste un storcator cu melc cu viteza mica de rotatie.

In sucul de catina astfel obtinut nu se adauga alte ingrediente. Se ambaleaza in sticle sau PET-uri de 250 ml si 500 ml. Este certificat ca Produs montan.

  • Ceai de catina

Dupa presarea la rece a fructelor de catina pentru obtinerea sucului de catina, rezulta un amestec de fibre, pielite si samburi de catina. Acest amestec se deshidrateaza la o temperatura de 40 – 45° C, timp de 15 ore si apoi se ambaleaza in pungi de hartie cu folie de plastic. Este certificat ca Produs montan.

  • Pulbere de catina

Se obtine prin macinarea fina a ceaiului de catina (fibre, pielite, samburi). Pentru macinare se foloseste o rasnita electrica si pulberea de catina se ambaleaza in borcane de sticla. Este certificata ca Produs montan.

      4. Pulbere de catina cu miere de albine

Se obtine prin amestecul pulberii de catina cu miere de albine de rapita si se ambaleaza in borcane de sticla.